STCOR ANDORRA, a 27 d'abril del 2016 - ROJ: STCOR 40/2016
Rejet du pourvoi
JuridictionTribunal de Corts
Niveauappel
Date du prononcé27 avril 2016
Numéro130/2015
Juridictions couvertes
AD
Matière(s)jurisprudence
Publié sur Korpus5 novembre 2026
Résumé éditorial
# STCOR 40/2016 (Tribunal de Corts, Pénal, 27 avril 2016)
> Décision commentée : STCOR 40/2016, ECLI:AD:TCORAD:2016:40, Tribunal de Corts, 27 avril 2016, recours n° 130/2015 ([Lire sur source officielle](https://jurisprudencia.poderjudicial.es/andorra/))
## Faits et procédure
Le 27 janvier 2013, vers 12 h 30, sur la station de ski ORG_0, secteur de Soldeu, une skieuse, Mme Carretero, était arrêtée à la base d'un télésiège lorsqu'elle fut heurtée par Mme Salcedo, skieuse pratiquant le ski alpin, qui descendait de manière incontrôlée. Le choc, frontal, fit tomber la victime, qui fut transportée au centre médical de Soldeu. Le diagnostic initial retenu fut une contusion de la crête iliaque droite. Selon le rapport du service de médecine légale, la victime présentait des douleurs et une contracture cervicale et lombaire droite, ainsi qu'un hématome à la fesse droite. La durée moyenne de guérison était estimée à dix à quinze jours, sans incapacité fonctionnelle. L'incapacité partielle permanente fut écartée, et le préjudice de douleur fut évalué au degré 1/7 (« très léger »).
La contravention pénale de lésions par imprudence a été instruite contre Mme Salcedo et contre la compagnie d'assurances W. I., cette dernière étant poursuivie en qualité de responsable civile solidaire. Le rapport de police relevait que l'assurée avait remis volontairement la « police d'assurance de responsabilité civile » souscrite auprès de W. I.
Par jugement du 10 septembre 2015, le Tribunal unipersonnel du Batlle (dont la décision n'est pas reproduite dans le texte) a déclaré Mme Salcedo civilement responsable et a condamné W. I. comme responsable civile solidaire. Cette compagnie a interjeté appel. Le litige en appel était circonscrit à la seule qualité de responsable civile solidaire de la compagnie, à l'exclusion de toute autre question.
Le Tribunal de Corts, saisi en formation collégiale, a rendu sa sentence le 27 avril 2016 (recours n° 130/2015). Le rapporteur est le magistrat Josep Maria Pijuan Canadell, et la rédaction de la sentence a été confiée à la magistrate Anna Estragués Armengol.
## Question de droit
La question centrale était la suivante : une compagnie d'assurances peut-elle être déclarée responsable civile solidaire de dommages causés par son assurée lorsque le contrat produit ne couvre, selon l'appelante, que les frais médicaux propres de l'assuré ?
Une question incidente portait sur la recevabilité de pièces produites en appel. Le texte indique que le Tribunal a examiné si les documents présentés à l'audience devaient être déclarés tardifs, au regard de l'article 168 du Code de procédure pénale.
## Solution et dispositif
Le Tribunal écarte d'abord le moyen tiré de la tardiveté des pièces. Il relève qu'en matière de contravention pénale, la preuve est proposée et administrée à l'audience même, conformément à l'article 168 du Code de procédure pénale. Il refuse toutefois de tirer une conclusion des pièces figurant aux folios 221 à 228, qui sont des copies simples, dépourvues de cachet attestant leur origine, et rédigées en anglais sans traduction conforme.
Le Tribunal s'attache ensuite au contenu de la police figurant au folio 100 (traduction jurée de l'original russe). Il relève que le document mentionne plusieurs normatives d'assurance (frais médicaux à l'étranger, accidents, bagages, responsabilité civile des personnes physiques, annulation de voyages), mais que le tableau des « risques assurés » ne mentionne que les « frais médicaux », avec un capital de 30 000 EUR par personne assurée et une franchise de 0. Il en déduit que « les risques assurés sont uniquement les frais médicaux de l'assuré lui-même », les autres stipulations, dont la responsabilité civile envers les tiers, étant « des clauses générales à titre informatif ». Il ajoute que l'assurance en cause n'est pas une assurance obligatoire et que le risque concret de responsabilité civile envers les tiers n'a pas été « expressément
Korpus — Jurisprudence
STCOR ANDORRA, a 27 d'abril del 2016 - ROJ: STCOR 40/2016
STCOR 40/2016 (Tribunal de Corts, Pénal, 27 avril 2016)
Reproduction verbatim
Décision commentée : STCOR 40/2016, ECLI:AD:TCORAD:2016:40, Tribunal de Corts, 27 avril 2016, recours n° 130/2015 (Lire sur source officielle)
Faits et procédure
Le 27 janvier 2013, vers 12 h 30, sur la station de ski ORG_0, secteur de Soldeu, une skieuse, Mme Carretero, était arrêtée à la base d'un télésiège lorsqu'elle fut heurtée par Mme Salcedo, skieuse pratiquant le ski alpin, qui descendait de manière incontrôlée. Le choc, frontal, fit tomber la victime, qui fut transportée au centre médical de Soldeu. Le diagnostic initial retenu fut une contusion de la crête iliaque droite. Selon le rapport du service de médecine légale, la victime présentait des douleurs et une contracture cervicale et lombaire droite, ainsi qu'un hématome à la fesse droite. La durée moyenne de guérison était estimée à dix à quinze jours, sans incapacité fonctionnelle. L'incapacité partielle permanente fut écartée, et le préjudice de douleur fut évalué au degré 1/7 (« très léger »).
La contravention pénale de lésions par imprudence a été instruite contre Mme Salcedo et contre la compagnie d'assurances W. I., cette dernière étant poursuivie en qualité de responsable civile solidaire. Le rapport de police relevait que l'assurée avait remis volontairement la « police d'assurance de responsabilité civile » souscrite auprès de W. I.
Par jugement du 10 septembre 2015, le Tribunal unipersonnel du Batlle (dont la décision n'est pas reproduite dans le texte) a déclaré Mme Salcedo civilement responsable et a condamné W. I. comme responsable civile solidaire. Cette compagnie a interjeté appel. Le litige en appel était circonscrit à la seule qualité de responsable civile solidaire de la compagnie, à l'exclusion de toute autre question.
Le Tribunal de Corts, saisi en formation collégiale, a rendu sa sentence le 27 avril 2016 (recours n° 130/2015). Le rapporteur est le magistrat Josep Maria Pijuan Canadell, et la rédaction de la sentence a été confiée à la magistrate Anna Estragués Armengol.
Question de droit
La question centrale était la suivante : une compagnie d'assurances peut-elle être déclarée responsable civile solidaire de dommages causés par son assurée lorsque le contrat produit ne couvre, selon l'appelante, que les frais médicaux propres de l'assuré ?
Une question incidente portait sur la recevabilité de pièces produites en appel. Le texte indique que le Tribunal a examiné si les documents présentés à l'audience devaient être déclarés tardifs, au regard de l'article 168 du Code de procédure pénale.
Solution et dispositif
Le Tribunal écarte d'abord le moyen tiré de la tardiveté des pièces. Il relève qu'en matière de contravention pénale, la preuve est proposée et administrée à l'audience même, conformément à l'article 168 du Code de procédure pénale. Il refuse toutefois de tirer une conclusion des pièces figurant aux folios 221 à 228, qui sont des copies simples, dépourvues de cachet attestant leur origine, et rédigées en anglais sans traduction conforme.
Le Tribunal s'attache ensuite au contenu de la police figurant au folio 100 (traduction jurée de l'original russe). Il relève que le document mentionne plusieurs normatives d'assurance (frais médicaux à l'étranger, accidents, bagages, responsabilité civile des personnes physiques, annulation de voyages), mais que le tableau des « risques assurés » ne mentionne que les « frais médicaux », avec un capital de 30 000 EUR par personne assurée et une franchise de 0. Il en déduit que « les risques assurés sont uniquement les frais médicaux de l'assuré lui-même », les autres stipulations, dont la responsabilité civile envers les tiers, étant « des clauses générales à titre informatif ». Il ajoute que l'assurance en cause n'est pas une assurance obligatoire et que le risque concret de responsabilité civile envers les tiers n'a pas été « expressément
Sentència
S E N T È N C I A
Magistrats Srs.
Josep Maria Pijuan Canadell Concepció BARON MORA
Anna Estragués Armengol
Andorra la Vella, vint-i-set d'abril del dos mil setze.
VIST en judici oral i públic pel Molt Il·lustre Tribunal de Corts, el recurs d'apel·lació registrat amb el número 0000130/2015 formulat contra la sentència dictada per l'Hble. Batlle Sra. Canals, actuant com a Tribunal Unipersonal, en la causa núm. 5820167/2013 seguida per una contravenció penal de lesions per imprudència lleu contra Salcedo i la companyia W. I., sent part apel·lant aquesta darrera, representada pel Lletrat Sr. ENTITY_4; actua de ponent el Magistrat Sr. Josep Maria Pijuan Canadell i de ponent redactora de la sentència, la magistrada Sra. Anna Estragués Armengol.
Antecedents de fet
RESULTANT PRIMER : El Resultant de fets provats de la sentència recorreguda diu el següent:
"Que són fets provats i així es declara que el dia 27 de gener del 2013 vers les 12'30 hores, la perjudicada Carretero es trobava practicant la modalitat d'esquí alpí a l'estació ORG_0, sector SOLDEU, concretament es trobava aturada a la base del telecadira del "PLA DE LES PEDRES" esperant que altres companys seus arribessin quan, en mirar cap a la pista anomenada "SERRA DE LES SOLANELLES", va veure com la implicada Salcedo que també es trobava practicant la modalitat d'esquí alpí, baixava esquiant descontrolada i per la meitat de l'esmentada pista en direcció on es trobava aturada la mateixa perjudicada Carretero, la quina malgrat va intentar sortir de la trajectòria de dita esquiadora, no li va ser possible, impactant finalment Salcedo amb la seva part frontal del pit contra la part lateral dreta de la perjudicada Carretero, fent-la caure a terra i causant-li lesions.
Que com a conseqüència d'aquest impacte, Carretero va ser atesa pel personal de l'estació essent traslladada en barqueta fins al Centre Mèdic de Soldeu diagnosticant-li inicialment una contusió a la cresta ilíaca dreta.
Que de l'informe del Servei de Medicina legal i Forense, elaborat pel Dr. Carretero, de data 4 de febrer de 2013, que obra en el marc de les presents actuacions i que fou practicat a Carretero, se'n desprèn que el dia posterior a l'accident, aquesta va ser visitada pel Dr. Quesada, el qual a l'exploració física va objectivar dolor i contractura cervical i lumbar dretes així com hematoma a natja dreta amb impotència funcional, havent visitat posteriorment altres facultatius, no efectuant baixa laboral i no fent ús de collaret cervical recomanat. Que el tractament prescrit d'antiinflamatoris, analgèsics i la realització de les sessions de rehabilitació funcional no es consideren necessàries per aconseguir la curació de les lesions descrites, essent el temps mig de curació de les lesions com les que va patir Carretero d'uns 10-15 dies, no existint incapacitat funcional, per tant, s'ha de considerar que la incapacitat parcial permanent és nul·la compte tingut que conserva tots els arcs de mobilitat, tant a nivell cervical com a nivell lumbar i, així mateix no existeix cap perjudici estètic ni cap perjudici de lleure per valorar, considerant-se això sí que el perjudici del dolor fou molt lleuger (1/7)"
Fonaments de dret
CONSIDERANT PRIMER : L'objecte del recurs és exclusivament la qualitat de responsable civil solidària de la companyia "W. I." .
Efectivament, la representació de l'esmentada companyia no nega haver subscrit una pòlissa d'assegurances amb la condemnada Salcedo sinó que el que discuteix, és l'abast de la pòlissa i dels riscos coberts, assegurant que Salcedo no ha contractat mai una assegurança de responsabilitat civil enfront de tercers sinó únicament una assegurança de cobertura de les seves pròpies despeses mèdiques, motiu pel qual entén que la companyia no pot ser declarada responsable civil solidària de les lesions per imprudència causades a la Sra. Carretero.
CONSIDERANT SEGON : la Batllia, per sentència de data 10 de setembre del 2015, condemna a la companyia W. I. en qualitat de responsable civil solidària de la Sra. Salcedo, en base al següent raonament :
"Que igualment, procedeix declarar en tant que responsable civil solidari, a la companyia d'assegurances "W. I." i això per quan, malgrat el lletrat de la companyia el dia de la vista oral, al·legui que la companyia que representa únicament tenia contractada una pòlissa amb la implicada relativa a les despeses mèdiques pròpies i no respecte de tercers, aportant en aquell mateix acte, per una banda, una traducció de la versió original russa d'un document que es dedueix que podria ser el de la pòlissa d'assegurances contractada per Salcedo quina còpia obra al foli 31 de les presents actuacions, no aportant però el document original del mateix, i, per altra, en relació al document que també incorpora el dia de la vista oral i intitulat "Rules fos insurance of medical expenses for travelers abroad", que tractaria de les condicions generals d'assegurança però que el mateix es troba íntegrament en llengua anglesa, efectivament, aquestes proves documentals, a banda d'haver-se de considerar extemporànies, no acrediten que la companyia d'assegurances no hagi de respondre de forma solidària amb la implicada de la responsabilitat civil que s'ha derivat dels fets que porten causa.
Que en conseqüència procedeix, com ja ha estat exposat en el cos de la present resolució, declarar la responsabilitat civil de la implicada Salcedo i la responsabilitat civil solidària de la companyia "W. I." (..)"
CONSIDERANT TERCER : Al respecte dels documents aportats per la part avui recurrent en l'acte de la vista oral (folis 210 a 228), val a dir que no poden en cap cas ser declarats extemporanis per quant la prova, en el cas de les contravencions penals, es proposa i practica en el mateix acte de la vista oral, de conformitat amb el què disposa l'article 168 del Codi de Procediment Penal.
No obstant el Tribunal no pot extreure cap conclusió dels documents obrant als folis 221 a 228, per quant es tracta de còpies simples, sense cap segell que n'acrediti l'origen i que a més, es troben redactats en anglès, sense haver-se aportat en cap moment una traducció conforme al seu original.
Però tot i prescindint de dits documents, de l'examen de les actuacions se'n desprèn que ja en l'informe del Servei de Policia confeccionat subsegüent a l'accident d'esquí ocorregut en data 27 de gener del 2013 a l'estació de ORG_0, sector de Soldeu - El Tarter, en el que resultà implicada Salcedo i lesionada la Sra. Carretero, es fa constar (foli 5 de les presents actuacions), que la implicada els ha tramès voluntàriament la "pòlissa d'assegurances de responsabilitat civil" contractada amb la companyia W. I..
Aquesta pòlissa que obra en autes al foli 31, és una còpia d'un document redactat en rus, la traducció jurada del qual fou sol·licitada pel Batlle Ponent de la causa i obra igualment en autes al foli 100, havent estat aportada novament per la representació de la companyia, el dia de la vista oral davant del Tribunal Unipersonal del Batlle (folis 218 i 219).
En la part superior del anteriorment esmentat document (foli 100) , la validesa del qual ha estat ensems, acceptada per totes les parts, es pot observar el següent text:
"L'assegurança té efecte amb relació amb: la Normativa d'assegurances mèdiques de despeses en els desplaçaments a l'estranger (autorització de 13/05/2010), Normativa d'assegurança d'accidents en els desplaçaments a l'estranger (autorització de 13/05/2010), Normativa d'assegurança d'equipatge en els desplaçaments a l'estranger (autorització de 13/05/2010), Normativa d'assegurança de responsabilitat civil de les persones físiques (autorització de 27.10.1997), Normativa d'assegurança de despeses produïdes com a conseqüència de l'anul·lació de viatges a l'estranger o canvis de terminis d'estades a l'estranger (autorització de 13/05/2010), relacionades amb els riscos que s'indiquen en aquest contracte d'assegurança (pòlissa) (...)"
Acte seguit, apareix en dit document el número de pòlissa, la identitat del prenedor de l'assegurança, el període de vigència de la pòlissa i la data i lloc d'emissió.
En un altre apartat situat just a sota, apareixen els noms de les persones assegurades: Salcedo i Valverde, les seves dates de naixement i en el concret apartat "Riscos assegurats", consta la menció "despeses mèdiques" seguit de la casella "quantitat assegurada per persona assegurada " : 30.000 EUR amb una "franquícia per sinistre" de 0.
Per tant, de la lectura de dit document se'n desprèn que els riscos assegurats són únicament les despeses mèdiques del propi assegurat, essent la resta - entre les quals la responsabilitat civil enfront de tercers - clàusules generals a efectes informatius, que no es poden considerar d'aplicació, en no tractar-se el present cas, d'un supòsit d'assegurança obligatòria, i en no constatar-se que aquest risc concret - la responsabilitat civil en front de tercers - ha estat expressament contractat.
Per raó de l'exposat, procedeix l'estimació del recurs i la revocació parcial de la sentència de data 10 de setembre del 2015 en el sentit de declarar l'absolució de la companyia W. I. de la responsabilitat civil solidària a la que havia estat condemnada.
CONSIDERANT QUART : De conformitat amb el què disposen els articles 175.1 i 181.c del Codi de Procediment Penal, procedeix declarar d'ofici les despeses processals causades.
VIST
les disposicions legals aplicables al present cas, el Molt Il·lustre Tribunal de Corts,
F A L L E M : que estimant el recurs d'apel·lació interposat pel lletrat Sr. Castillo, actuant en nom i representació de la companyia W. I., revoquem parcialment la sentència dictada per l'Hble. Tribunal Unipersonal del Batlle de data 10 de setembre del 2015 i declarem l'absolució de la companyia W. I. de la responsabilitat civil solidària a la que havia estat condemnada, declarant d'ofici les despeses processals causades.
Així per aquesta nostra sentència, definitivament jutjant, ho pronunciem, manem i signem.