STSJAD ANDORRA, a 29 de juny del 2017 - ROJ: STSJAD 305/2017
cassation_totale
JuridictionTribunal Superior de Justícia d’Andorra
Niveaucassation
Date du prononcé29 juin 2017
Numéro44/17
Juridictions couvertes
AD
Matière(s)jurisprudence
Publié sur Korpus5 novembre 2026
Résumé éditorial
# Tribunal Superior de Justícia d'Andorra, Sala Civil, 29 juin 2017 (ROJ STSJAD 305/2017 ; ECLI:AD:TSJADAD:2017:305)
> Décision commentée : Tribunal Superior de Justícia d'Andorra, Sala Civil, 29 juin 2017, ROJ STSJAD 305/2017, ECLI:AD:TSJADAD:2017:305 ([Lire sur source officielle](https://jurisprudencia.poderjudicial.es/andorra/))
*Note méthodologique : la référence canonique fournie (« Juridiction andorrane, — ») étant incomplète, elle a été complétée à partir des métadonnées du texte (recours n° 44/17, origine 7000882/2014).*
## Faits et procédure
La Caisse andorrane de sécurité sociale (CASS) a assigné en paiement l'assureur de responsabilité d'un tiers, à la suite d'un accident survenu le 21 février 2006. Elle sollicitait le remboursement de 3 102,43 EUR correspondant à des prestations médicales et salariales déjà versées à la victime, Mme Estany, assortis des intérêts légaux depuis le 12 mars 2013, ainsi que des dépens. La demande a été formée le 5 septembre 2014.
L'assureur a opposé la prescription de l'action et, subsidiairement, contesté le fond. Par sentence du 16 décembre 2016, le Tribunal unipersonnel du Batlle a entièrement fait droit à la demande.
L'assureur a interjeté appel. La CASS a conclu au rejet et à la condamnation de l'appelant aux dépens d'appel. La Sala Civil du Tribunal Superior de Justícia a été saisie sur ces seuls moyens.
Deux éléments de contexte, relevés par la juridiction, méritent d'être signalés. Dans la procédure pénale consécutive à l'accident, l'assureur avait accepté une certification de prestations analogue à celle produite en l'espèce. Par ailleurs, la consolidation des lésions a été constatée le 7 mars 2007, mais la guérison n'a pas été totale et des séquelles subsistent. (Le fondement juridique précis de l'action de la CASS n'est pas précisé dans la décision.)
## Question de droit
Le litige posait essentiellement trois questions.
1. **La charge de la preuve du lien de causalité.** Il s'agissait de déterminer si la CASS, qui réclame le remboursement de prestations versées, doit démontrer que ces prestations trouvent leur origine dans l'accident, ou si la seule certification des dépenses suffit.
2. **La valeur probatoire du certificat.** La présomption de véracité attachée au certificat produit par la CASS peut-elle couvrir l'imputabilité des soins à l'accident ?
3. **L'effet de l'acceptation antérieure.** L'acceptation, dans la procédure pénale, de prestations similaires par l'assureur fait-elle obstacle à la contestation ultérieure, au titre du comportement contradictoire (*venire contra factum proprium*) ?
## Solution et dispositif
La Sala Civil estime le recours. Elle
Korpus — Jurisprudence
STSJAD ANDORRA, a 29 de juny del 2017 - ROJ: STSJAD 305/2017
Tribunal Superior de Justícia d'Andorra, Sala Civil, 29 juin 2017 (ROJ STSJAD 305/2017 ; ECLI:AD:TSJADAD:2017:305)
Reproduction verbatim
Décision commentée : Tribunal Superior de Justícia d'Andorra, Sala Civil, 29 juin 2017, ROJ STSJAD 305/2017, ECLI:AD:TSJADAD:2017:305 (Lire sur source officielle)
Note méthodologique : la référence canonique fournie (« Juridiction andorrane, — ») étant incomplète, elle a été complétée à partir des métadonnées du texte (recours n° 44/17, origine 7000882/2014).
Faits et procédure
La Caisse andorrane de sécurité sociale (CASS) a assigné en paiement l'assureur de responsabilité d'un tiers, à la suite d'un accident survenu le 21 février 2006. Elle sollicitait le remboursement de 3 102,43 EUR correspondant à des prestations médicales et salariales déjà versées à la victime, Mme Estany, assortis des intérêts légaux depuis le 12 mars 2013, ainsi que des dépens. La demande a été formée le 5 septembre 2014.
L'assureur a opposé la prescription de l'action et, subsidiairement, contesté le fond. Par sentence du 16 décembre 2016, le Tribunal unipersonnel du Batlle a entièrement fait droit à la demande.
L'assureur a interjeté appel. La CASS a conclu au rejet et à la condamnation de l'appelant aux dépens d'appel. La Sala Civil du Tribunal Superior de Justícia a été saisie sur ces seuls moyens.
Deux éléments de contexte, relevés par la juridiction, méritent d'être signalés. Dans la procédure pénale consécutive à l'accident, l'assureur avait accepté une certification de prestations analogue à celle produite en l'espèce. Par ailleurs, la consolidation des lésions a été constatée le 7 mars 2007, mais la guérison n'a pas été totale et des séquelles subsistent. (Le fondement juridique précis de l'action de la CASS n'est pas précisé dans la décision.)
Question de droit
Le litige posait essentiellement trois questions.
La charge de la preuve du lien de causalité. Il s'agissait de déterminer si la CASS, qui réclame le remboursement de prestations versées, doit démontrer que ces prestations trouvent leur origine dans l'accident, ou si la seule certification des dépenses suffit.
La valeur probatoire du certificat. La présomption de véracité attachée au certificat produit par la CASS peut-elle couvrir l'imputabilité des soins à l'accident ?
L'effet de l'acceptation antérieure. L'acceptation, dans la procédure pénale, de prestations similaires par l'assureur fait-elle obstacle à la contestation ultérieure, au titre du comportement contradictoire (venire contra factum proprium) ?
Solution et dispositif
La Sala Civil estime le recours. Elle
Sentència
TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA
Sala Civil
TSJC.- 0000044/2017 ORIGEN: 7000882/2014 - 00
NIG: 5300542120150000417
SENTÈNCIA
En nom del Poble Andorrà.-
A la vila d'Andorra la Vella, el 29 de juny del 2017
Reunida la Sala Civil del M.I. Tribunal Superior de Justícia d'Andorra, sota la presidència del M.I. Sr. Joan Manel Abril Campoy, i els magistrats M.I. Sra. Fátima Ramírez Souto i M.I. Sr. Carles Cruz Moratones, ha adoptat la resolució següent:
ANTECEDENTS DE FET
I.- La representació processal de la CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL va interposar demanda, de data 5-09-2014, envers la companyia Bueno segons la qual sol·licitava la condemna de la defenent a indemnitzar la CASS en les quantitats que per concepte de prestacions mèdiques i salarials ja ha satisfet a la Sra. Estany per import de 3.102,43 EUR d'acord amb la certificació adjunta a la demanda, amb més els interessos legals des del dia 12 de març de 2013, en que la CASS va reclamar la data de la carta la totalitat de les costes processals que incloguin els honoraris d'advocats i procuradors.
Sources citées
1 référence
Jurisprudence (1)
[1]
Tribunal Superior de Justícia d’Andorra, n° 44/17 — Décision commentée
La representació processal de la part defenent per escrit de data 17- 10-2014 va contestar a la demanda, exceptuant prescripció de l'acció i, subsidiàriament, oposant-se a la mateixa, i va sol·licitar la condemna de l'adversa al pagament de la totalitat de les costes judicials, inclosos els honoraris d'advocat i de procurador que s'acreditaran en període d'execució de sentència.
II.- L'Hble. Tribunal Unipersonal del Batlle va dictar sentència, de data 16-12-2016, amb la següent part decisòria: "DECIDEIX
Que donant lloc íntegrament a la demanda interposada per la CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL, ha de condemnar a la cia. d'assegurances Bueno (en el lloc de Diez, SA.), a pagar la suma de 3.102,43 EUR incrementada amb els interessos legals comptadors des del dia 12 de març de 2013 i fins el dia del seu total pagament, així com a abonar les costes judicials causades, segons allò disposat al darrer Fonament de dret de la present decisió (...)".
III.- La representació processal de la part defenent va formular recurs contra la sentència d'instància i, en data de registre 15-02-2017, va articular llur escrit de conclusions, en mèrits del qual va demanar la revocació de la resolució dictada.
Pel contrari, la part recorreguda va presentar escrit de contesta a les conclusions, de data 10-03-2017, en virtut del qual demanava que es procedís a desestimar el recurs i imposar a la recurrent les costes processals d'aquesta alçada.
Ha actuat com a magistrat ponent la M.I. Sra. Fátima Ramírez Souto.
FONAMENTS DE DRET
I.- Impugna la representació processal de la companyia d'assegurances A. la decisió de l'Hble. Tribunal Unipersonal del Batlle, estimatòria de la demanda formulada per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) en reclamació a la asseguradora de 3.102 euros en concepte de prestacions mèdiques prèviament satisfetes a la Sra. Estany, derivades de l'accident que va patir aquesta en data 21 de febrer de 2006 i del que va ser causant.
Al·lega la part recorrent que no ha quedat acreditada la relació de causalitat entre les prestacions mèdiques reclamades i l'accident patit per la Sra. Estany, el què efectivament considerem que ha estat així.
No s'ha practicat a instància de la part recorrent cap prova per a establir aquesta relació ni pot deduir-se de la certificació aportada per la CASS, en que només consta el nom del facultatiu o especialista que ha prestat els serveis i el seu cost així com el cost dels productes farmacèutics adquirits.
Els dos arguments en els quals es sustenta la procedència de la reclamació no els considerem aptes a l'efecte.
Així, d'una banda, la pretesa presumpció de veracitat de les dades que consten en el certificat es podria estendre a la realitat de les prestacions pagades però no pot eximir a la CASS d'acreditar, mitjançant les oportunes proves, que dites prestacions tenen origen en l'accident patit per la Sra. Estany.
D'altra banda, el fet que en el procés penal l'asseguradora no hagués qüestionat la procedència de les prestacions reclamades per la CASS, tot i que va aportar una certificació similar a la que consta en aquest procediment, no implica anar contra els seus propis actes. Com al·lega la part recorrent, la reclamació en la causa penal va ser acceptada perquè les despeses coincidien i entraven en el temps de consolidació de les lesions patides en l'accident, consolidació que es va produir en data 7 de març de 2007 mentre que les prestacions reclamades en aquest procediment són de dates posteriors.
És per això que considerem legítim que la part recorrent pugui qüestionar la relació entre les prestacions reclamades, malgrat que el fet de que les lesions estiguessin consolidades no impliqui que la lesionada pugui haver necessitat d'atencions mèdiques i tractaments farmacològics ja que la curació de les lesions no va ser total sinó que ho va ser amb seqüeles.
No havent quedat degudament acreditat que les despeses reclamades per la CASS tinguin el seu origen en l'accident patit per la Sra. Estany, s'ha d'estimar el recurs de l'asseguradora i desestimar la demanda formulada per la part actora.
II.- En conclusió, el recurs ha de ser íntegrament estimat i amb ell desestimar la demanda origen de la reclamació, amb imposició de les costes de la instància a la part vençuda, inclosos els honoraris d'advocat i de procurador, de conformitat amb el que disposa el Codi 7,51,5.
L'èxit del recurs s'ha de traduir, en matèria de costes processals, en la no imposició de les costes d'aquesta alçada (arg. Novel·la 82, cap. X).
Decisio
La Sala Civil del M.I. Tribunal Superior de Justícia d'Andorra,
DECIDEIX
ESTIMAR el recurs d'apel·lació interposat per la representació processal de la companyia d'assegurances A. contra la Sentència dictada per l'Hble. Tribunal Unipersonal del Batlle el dia 16-12-2016, que REVOQUEM en el sentit de desestimar la demanda formulada per la representació processal de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.
IMPOSAR les costes judicials de primera instància a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social
No fer imposició de les costes d'aquesta alçada.
Així per aquesta nostra resolució, de la qual en serà tramés testimoni a l'Hble. President de la Batllia, per al seu coneixement i als efectes escaients, definitivament jutjant, ho pronunciem, manem i signem.